5 Ağustos 2009 Çarşamba

Open Source for the Enterprise - Ya da - Ucuz Etin Yahnisi - Bölüm 1


Ucuz etin yahnisi ne kadar iyi olabilir? Eti alan kişi etin kalitesinden anlıyorsa, yemeği pişiren kişi bu etten en lezzetli yemeği yapacak gönüle ve yeteneğe sahipse, yemeği yiyen kişi de yemek yeme adabını iyi biliyorsa ve damak tadı gelişmişse, ucuz etin yahnisi çok güzel olabilir.

Bu kitap, ucuz etten yahni yapmak isteyen IT departmanları için yazılmış. Cevaplanmasına yardımcı olduğu soru: Ucuz etten ne kadar iyi yahni yapabiliriz? Tabii ki bu sorunun cevabını vermiyor, fakat sağlıklı cevabı bulmak için sağlıklı yöntemler sunuyor. Ucuz etin getirileri kısaca şöyle:
  • Sizi kendisine bağımlı hale getiren kasaplardan bağımsızlık
  • Maliyetlerdeki muhteşem düşüş
  • Ucuz mal pazarındaki binlerce bağımsız kasap, manav, mefruşatçı ve diğerlerine erişim (SourceForge, FreshMeat)
Açık yazılım kullanabilmek için gerekenler ise şu şekilde:
  • Seçilecek etin kalitesinin, şöyle ete bakıldı mı hemen anlaşılması
  • Hem seçim, hem pişirme, hem de saklama süreçlerindeki ustalığın çalışanlarda geliştirilmesi
  • Yapılan yemek satılacaksa, kullanılan malzemenin lisansının gerektirdiklerinin anlaşılması (bu madde atılabilir, pek kimse takmıyor genellikle)

Açık Yazılım Tartışması

Yazılımcının ustası açık yazılımı sever çünkü: açık yazılım özgürleştirir, ucuzdur ve daha çok kontrol imkanı verir, sizi kontrol etmez, siz onu kontrol edersiniz.

Yönetici kısmısı ise genellikle açık yazılım istemez çünkü: bu malı bana satan yok, biraz tuhaf; hem bu yazılımcılar 3 gün derler, 5 günde yaparlar, bir sürü para... Bir de açık yazılımın desteği yok dökümanı yok belli bir firması yok... İşler kötü giderse ben kime bağırıp çağırayım? Yazılımcılara bağırıp çağırılmaz bırakıp giderler Allah korusun.

Akla en uygun yol ise, yahniyi yapmadan önce, kurumun ucuz etten ne kadar iyi yahni yapabileceğinin iyice düşünülmesi ve ona göre karar verilmesi. Kurum birikimsiz ve hımbıl ise en güzel ambalaj seçilecek, yetenekli ve zeki ise (Amazon, Google) açık yazılım seçilecek.

Açık Yazılıma Ne Kadar Hazırsınız?

Bu sorunun cevabı alınan etin kalitesine ve aşçıların ustalığına bağlı. Bir kısım açık yazılım, destek ve döküman eksikliği sebebiyle çok ciddi bilgi gerektirirken MySQL, Apache, PHP gibi daha olgun projeler ciddi bir bilgi birikimi gerektirmiyor. Kurumun yeterince parası varsa, takımını ucuz etten en iyi yahniyi yapacak şekilde eğitebiliyor, bunun için gereken zamana ve emeğe kıyabiliyor. İyi de yapıyor, çünkü IT takımı cin gibi oluyor ve kurumu havalara uçuruyor. Ne de olsa bir kurumu taşıyanlar önce hizmetliler, daha sonra IT'cilerdir.

Karar verilirken sorulacak sorular:
  • Yapılacak yemek nedir?
  • Bu yemeğin malzemesini sağlayan açık kaynaklı manavlar ve kasaplar mevcut mu?
  • Mevcut kasap ve manavların malzemeleri ne kadar kaliteli? Bu kaliteyi değerlendirecek akıl sizde var mı?
  • Bu akıl sizde yoksa ne kadar zamanda edinebilirsiniz? Bir bilene danışsanız olur mu?
  • Bütün masraflar toplanınca "Yahu Migros'tan alsak daha ucuza gelirdi ve daha kaliteli olurdu" deniliyor mu?
Kısaca, açık yazılım kullanmak bilgi-işlem birimine ciddi bir sorumluluk getiriyor. Bulunması ise ticari yazılım kadar kolay değil çünkü reklam yapılmıyor, arayıp bulacaksınız. Bu da gayet normal çünkü bu yazılımı üreten adamların "pazarlama bütçesi" gibi kavramlarla pek işi olmuyor.

Açık yazılımın dökümantasyonu da sağlıklı olmuyor çünkü hiçbir yazılımcı döküman yazmayı sevmez. Açık yazılım, yazılımcılar için yazılımcılar tarafından geliştirilir. MySQL ve Apache gibi büyük projeler hariç bilgi düzeyi düşük sıradan kullanıcı genellikle umursanmaz.

Fakat; açık yazılım beleştir, ve kaliteli olma ihtimali vardır. Bugünlerde bazı açık yazılım kuruluşları 24/7 kurumsal destek için ücret alıyorlar fakat ticari yazılımla kıyaslandığında halen çok ucuz kalıyor.

Açık Yazılım Nasıl Oluşur, Nasıl Yaşar, Nasıl Ölür, Cennete mi Gider Cehenneme mi?

Programcının biri kendi sorununa çözüm üretmek için bir program yazar. Bu ilk çözümü aynı sorunu yaşayan diğer yazılımcılarla paylaşır. Proje ilgi görürse daha çok katılımcı ve kullanıcı bulur. Projenin lideri ve yönetim biçimi ortaya çıkar ve proje sürekli hale gelirse olgunlaşmaya başlar. Başarı devam ederse büyük şirketlerden ve hatta devletlerden de maddi manevi destek alır ve yazılımcılar dışında da kullanıcı bulmaya başlar(OpenOffice).

Proje bu aşamaların herhangi birisinde ölse bile kodları internette bulunabilir, dileyen kişi alıp geliştirmeye devam edebilir. Yani açık yazılım projesinin ölmesi yoktur, durması vardır. MySQL örneğinde olduğu gibi ateş tarafından yutulursa ne olur, onu da ilerleyen zamanda göreceğiz.

Projenin değerlendirilmesi için çevresindeki topluluğa bakmak önemlidir. Yani, community'sine bak, open source'u al durumu vardır.

Ürünleştirme: Açık Yazılımda Sanki Birşeyler Eksik Ama Ne?

Yazılımcıların yüzde 99'u ürünleştirmeden, pazarlamadan anlamaz. Açık yazılım bu yüzden solgun ve renksiz gözükür. Rengi verecek olan kullanıcıdır. Açık yazılım kullanacak kurumun bunu göze alması gerekir.

Ticari Yazılım ve Açık Yazılımın Risk Karşılaştırması

Sıkıldım. Bu kitap aynı şeyleri tekrar edip duruyor. Bu bölümü de sizin hayalgücünüze bırakıyorum. Buraya kadar sabredip okuduysanız gerisini tahmin edersiniz. Sevgiler.

1 yorum:

  1. Her şeyden önce sorulması gereken soru, yahni yapmaya gerçekten ihtiyacımız var mı?

    YanıtlaSil